Paulienschrijft » Specials » Schrijfcursussen
Paulienschrijft: Informatie van A tot Z

Schrijfcursussen voor creatief of zakelijk schrijven

Schrijfcursussen voor creatief of zakelijk schrijven Veel mensen willen schrijven en schrijvers willen gelezen worden. Het is echter niet gemakkelijk een tekst te schrijven die aantrekkelijk is voor lezers. Het is van het grootste belang dat je je lezer weet vast te houden, anders komt je boodschap niet over. Gelukkig is er een groot aantal cursussen op dit gebied. Of je nu kiest voor creatief schrijven als hobby of zakelijk schrijven als beroep, je kunt altijd wat bijleren.

Creatief schrijven

Voor veel mensen is creatief schrijven een hobby. Er is slechts een enkeling die van het schrijven van verhalen of romans kan leven. Dat neemt niet weg dat het veel voldoening kan geven om je gedachten en verzinsels op papier te zetten. Met wat aanleg voor het schrijven en een goed taalgevoel kom je al een heel eind. Iedereen kan echter nog wel wat leren. Wil je leren hoe je echt goed schrijft zonder de lezer te vervelen, dan heb je keuze uit een groot aantal cursussen.

Online of schriftelijke cursussen

De meest vrijblijvende cursussen zijn de schriftelijke en online cursussen. Hiervoor hoef je je luie stoel niet uit. Vaak kun je kiezen of je wel of geen ondersteuning van een docent wilt. Gebruikmaken van een docent heeft als groot voordeel dat je feedback op je werk krijgt, waardoor je meer leert. Volledig online cursussen kun je volgen via Schrijven Online Academie of Laudius. Schriftelijke cursussen vind je bijvoorbeeld bij LOI, NHA en NTI.

Klassikale cursussen

Heb je een stok achter de deur nodig of krijg je de feedback liever persoonlijk, dan kun je kiezen voor een klassikale cursus. Je komt dan regelmatig samen met mede-cursisten en de docent. Op deze manier kun je ook leren van anderen. Deze cursussen worden op veel plaatsen aangeboden. De kans is dan ook groot dat er een bij jou in de buurt wordt gegeven. Je vindt ze bijvoorbeeld op internet via schrijven.startpagina.nl.

Schrijfscholen

Wil je het echt serieus aanpakken, dan kun je kiezen voor een schrijfopleiding als Scriptplus (onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam) of de Schrijversvakschool Amsterdam. Dit zijn deeltijdopleidingen die tot doel hebben je op te leiden tot professioneel schrijver.

Zakelijk schrijven

Zakelijk schrijven is een vak apart. Het gaat er nu niet om om je zinnen zo mooi mogelijk te maken en een pakkende beschrijving van een gebeurtenis op te schrijven. In zakelijke teksten is het belangrijk om je boodschap over te brengen. Dat kan een reclame-boodschap zijn, bijvoorbeeld als je de tekst voor een advertentie schrijft. Ook kan het een inhoudelijke boodschap zijn, bijvoorbeeld als je een informatief artikel schrijft.

Zakelijk schrijven valt te leren, net als creatief schrijven. Ook hier geldt weer dat enige aanleg en gevoel voor taal noodzakelijk zijn. De fijne kneepjes krijg je echter onder de knie door veel te oefenen en feedback op je werk te krijgen. Daarvoor is het handig een cursus te volgen. Je maakt dan kennis met verschillende aspecten van het schrijven en je leert waar teksten aan moeten voldoen.

Ook voor zakelijk schrijven geldt weer dat er verschillende mogelijkheden zijn. Bij Laudius kun je bijvoorbeeld een online cursus Copywriter volgen. Bij instellingen als LOI en NHA kun je dit schriftelijk doen. Sta je na de middelbare school voor je studiekeuze en wil je van zakelijk schrijven je werk maken, dan kun je denken aan een opleiding als Communicatie of Journalistiek.
Schrijfcursus: "Ontdek je schrijftalent"

Schrijfcursus: "Ontdek je schrijftalent"

Schrijven is voor veel mensen een passie. Schrijven kan echter op veel manieren. Zo kun je een roman schrijven, korte verhalen, gedichten of reclameteksten. Elke vorm vraagt zijn eigen specifieke vaar…
De cursus Copywriter van Laudius

De cursus Copywriter van Laudius

Werken als zelfstandige is voor veel mensen een droom. Een van de beroepen die goed als ZZP'er te doen zijn, is het beroep van copywriter. Een copywriter schrijft teksten voor onder andere advertentie…
Schrijfcursus: "Korte verhalen schrijven"

Schrijfcursus: "Korte verhalen schrijven"

Schrijven leer je door het veel te doen. Daarnaast is het goed om af en toe van een ander te horen hoe je het doet. Wat doe je goed? Wat kan er beter? Nodigen je verhalen uit om verder te lezen? Om zi…
Schrijfcursus: "Roman Schrijven"

Schrijfcursus: "Roman Schrijven"

Veel mensen hebben de ambitie om een roman te schrijven. Vaak gaat het echter mis. Het lukt bijvoorbeeld niet om de eerste versie af te maken. Als dat wel lukt, blijkt het vervolgens echter onmogelijk…
Een schrijfcursus kiezen die bij je past

Een schrijfcursus kiezen die bij je past

Schrijfcursussen zijn er in soorten en maten: online, schriftelijk en klassikaal. Bij grote instituten en in kleine groepjes. Iedereen die een schrijfcursus zoekt, kan er wel een vinden die bij hem pa…
Gepubliceerd door Paulienschrijft op 14-02-2015, laatst gewijzigd op 11-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!