Paulienschrijft » Specials » Effectiever werken
Paulienschrijft: Informatie van A tot Z

Je talenten optimaal inzetten om effectiever te werken

Je talenten optimaal inzetten om effectiever te werken Iedereen wil graag het beste uit zichzelf halen. Ook werkgevers willen graag dat hun werknemers optimaal presteren. De meningen verschillen echter over hoe je dat kunt bereiken. Vaak wordt ervan uitgegaan dat je de dingen waar je niet goed in bent, moet verbeteren. Iedereen moet hetzelfde kunnen. De vraag is echter of dit wel de meest effectieve manier van werken is. Tegenwoordig komt het idee steeds meer op dat je beter kunt werken aan je sterke punten. Als je doet waar je goed in bent, haal je meer voldoening uit je werk en presteer je beter.

De theorie van effectiever werken

Er is al veel geschreven over hoe je effectiever kunt werken. De Amerikaan Stephen Covey heeft meerdere boeken geschreven over dit onderwerp. In zijn bekendste boek, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, zet hij uiteen welke eigenschappen je nodig hebt om optimaal te functioneren en hoe je ze kunt ontwikkelen.

Een Nederlandse auteur die veel schrijft over hoe je je dromen waar kunt maken, is Ben Tiggelaar. Hij is expert op het gebied van leiderschap en veranderingen in organisaties. Het boek Dit wordt jouw jaar kan je helpen te ontdekken wat je eigenlijk wilt en dit ook daadwerkelijk te bereiken.

Deze auteurs gaan ervan uit dat iedereen kan leren effectiever te werken, als ze hun theorie toepassen. Twee andere auteurs denken daar anders over: Marcus Buckingham en Donald O. Clifton. In hun boek Ontdek je sterke punten leggen deze auteurs uit dat iedereen aangeboren talenten heeft, die je door het leren van de juiste vaardigheden kunt ontwikkelen tot sterke punten. Niet iedereen heeft dezelfde talenten en niet iedereen kan elke vaardigheid leren. Heb je ergens geen aanleg voor, dan heeft het vaak geen zin om er veel tijd in te investeren.

Effectiever werken in de praktijk

Een organisatie als geheel presteert het best als de individuele medewerkers een goed team vormen. Iedereen weet wat van hem verwacht wordt en doet zelfs een beetje meer dan dat. In het ideale geval komt iedereen fluitend naar het werk en zijn de werknemers nog fit als ze naar huis gaan.

In de praktijk blijkt dit niet zo te werken. Veel mensen hebben taken die niet passen bij hun specifieke talenten. Ze moeten veel tijd en moeite steken in het uitvoeren van die taken. Aan het einde van de dag zijn ze uitgeput en hebben ze geen energie meer om nog iets te doen. Vaak verwacht de werkgever dat ze hun minder goede eigenschappen verbeteren.

Zowel voor het bedrijf als voor de werknemer zou het beter zijn als iedereen doet waar hij echt goed in is en wat hij leuk vindt. Als je je talenten in kunt zetten, krijg je energie van je werk in plaats van dat het energie kost. Het verbeteren van wat je al kan, levert vaak meer op dan het proberen te verbeteren van wat je niet kunt.
Beter omgaan met je zwakke punten

Beter omgaan met je zwakke punten

Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Meestal staan we er niet zo bij stil, tot bij een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar onze goede en slechte eigenschappen. Het is goed om te weten wat je st…
Waarom moet je je richten op je sterke punten?

Waarom moet je je richten op je sterke punten?

Herinner je je nog dat in je schooltijd de onvoldoendes op je rapport de meeste aandacht kregen? Voor een mooi cijfer kreeg je misschien wel een compliment, maar bij dat ene lage cijfer werd langer st…
Hoe weet je wat je sterke punten zijn?

Hoe weet je wat je sterke punten zijn?

In sollicitatiegesprekken wordt er vaak naar gevraagd: je sterke en je zwakke punten. Het is goed om voorbereid te zijn op deze vraag. Minder goede eigenschappen kunnen mensen vaak wel van zichzelf no…
Jezelf ontwikkelen tot een goede manager

Jezelf ontwikkelen tot een goede manager

In steeds meer functies wordt van je verwacht dat je jezelf en je werk goed kunt managen. Niet iedereen is daar van nature even goed in. Daarom is het goed om te weten dat je de eigenschappen die nodi…
Onpraktische principes in het bedrijfsleven

Onpraktische principes in het bedrijfsleven

Elke onderneming heeft een doel om naar te streven. Of dat nu is om zo veel mogelijk winst te maken of om de maatschappij zo goed mogelijk van dienst te zijn, zonder doel is een bedrijf nergens. Het s…
Gepubliceerd door Paulienschrijft op 25-08-2014, laatst gewijzigd op 31-07-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!